7
Pierre i Afrika - del 10  



28 januari –  DIDIENI - BAMAKO – 200 mil

 

Jag vaknar flera gånger under natten. Finns en åsna som vrålar som.... en åsna. Jag undrar vad dem gör med den. Varje gång känner jag som det finns ett litet djur som promenerar sig på min lilla kropp. Mitt i natten grät ett barn. Vi har bara sett platsen på natten, då inte sett nåt. Jag är nyfiken att se på dag tid. Jag stiger upp och klä på mig. Danielle har tydligt inte sovit mycket. Vi skrattar om det. Jag tycker om hennes attityd om det. Det är inte en charter resa som skulle bjuda på det. Så är vi redo ganska tidigt. En kvinna från Mali, antar jag, startar en eld i ”hotellets” gård. Kontakten är svårt i första hand.

 

 

Kvinnan pratar inte franska men Danielle fixar att tjata lite.

Marcel kommer sen som en sherpa i Himalaya med familjens resväskor. Vi assisterar sen på Kung Solen Uppgång! Då har vi tid att göra grejer och möta folket här.

Kvinnan kokar vatten. En man, från Mali antar jag, kommer från ett rum, med en gammal kostyms jacka, sliten som fan. Han tar varma vattnet och sticker till duschen.

Kvinnan hämtar ett barn. En tjej kommer med ett annat barn. Jag antar att det är mamman Vi ger leksaker till de 2 små. Mannen kommer tillbaka, sätter sig vid elden. Han är glad att berätta att det är hans 3 barn. Då tjejen var inte mamman med systern. Av andra barnet. Sen bla-bla, kvinnan är systern av hans bror, eller av hans syster. Black mic-mac. Från Gambia, om jag fattar allt.

 

 

Hotellet

 

Hennes Majestät är inte redo. Vi väntar. Jag tycker om att kolla familjen från Mali, eller Gambia, omkring elden. Det ser så naturellt ut. Vad skulle dem göra med en mikro-ugn? Mitt europeiska öga tycker att det är snyggt men jag vet inte vad dem tycker själva.

Äntligen åker vi och vi bjuder den afrikanska familjen på en utströmnings moln. Jag skäms.

Vi kör genom Didieni och stoppar 2 kilometer längre för att koka kafé. Det tar tid innan vattnet blir varmt. Jag kollar på vägen. Ofta cyklar någon till samhället, på andra sidan. Ibland en vagn med åsnor. En buss kör på hatighet Mach II. Människorna hälsar alltid. ”Bonjour ça va »

 

Didieni

Sen kommer en pojke, cyklande, med T-shirt Ronaldhino, en base-ball pinne liggande bakom på cykeln. Han cyklar förbi vägen och ställer sig framför min bil. Han tittar på mig. Vi hälsar varandra, vi börjar tjata. Han pratar dåligt franska. Han är på väg till skolan. Jag fattar att pinnen är inte för att spela base-ball men ett verktygsskaft. Inte dum Pierre, han har sett den sorten av järn triangel som man fixar på skaften.

 

 

 

Vattnet är inte varmt än. Killen stannar här. Jag fattar att han väntar på nåt. Jag ger till honom det traditionella flip-flop paret. Han tackar och jag säger att nu det är dags att cykla till skolan. Och framför allt att inte åka till byn berätta att vi är där. Han svarar ja, han ska till skolan. Och han cyklar på andra hållet, till hans by i savannen. Enligt våra förutsägelser skall han vara tillbaka innan 10 minuter med alla byns invånare. Orms tunga. Han återkommer 10 minuter senare men med en enda kompis klä med en slitna kostym jacka, för stor för honom. Jag tänker på dem där soldat-barn i Liberia. Och dem här två väntar, utan ett ord, vid min bil. Jag pratar lite men den nya pojken kan inte franska (och jag kan inta bambara förstås). Den nya ska inte till skolan. Jag skall aldrig veta varför. Danielle ger mig 2 kex för frukosten. Jag har inte magen att äta det framför dem. Jag ger dem kexen. Och sen skall killen med kostyms jacka ha sitt flip-flop par.  

 

 

Sen kommer 2 vagnar, lastad av vattenmeloner. Konvojen stoppar. Männen hälsar på oss. Damerna går handla. Konstigt. Jag hör inte dem pruta. Jag fattar varför när jag får veta priset. Om dem hade prutat skulle säljaren ha gett pengar. Dem ska fortsätta deras väg men Danielle springer till dem med…..flip-flop of course. Dem blir as glada för presenten. Marcel skriker : ” Och min present då ?? » En av männen tar en vattenmelon och ge oss den. Lite pinsamt tycker jag.

 

 

Vi sticker och bestämmer att stoppa på nästa by och se om det finns en skola. Vi hittar. Det finns en klase av barn mellan 2 byggnader. En kvinna, tjock och auktoritär kommer till oss. Danielle förklarar att vi vill ge skor och skol material. Finns 2 lärare med henne. Jag lastar upp skrivböckerna, listingspapper, pennorna i lärarnas arm. För flip-floperna bestämmer hon som måste vara skolans rektor att Danielle ska dela ut till alla barn. Vi tar kartonger i första klassen. Läraren ropar på varje barn och Danielle delar ut. Nästan alla heter Coulibany. Några barn kommer senare. Dem måste gå 6 kilometer för att komma.

 

 

 

Några tjejer säger att storleken på skorna passar inte. Men egentligen tycker dem inte färgen. Koketta? Jag märker att lärarinna bär hennes barn på ryggen när hon lämnar det på golvet. Barnet går för att leka i skors kartong. Sen kalla vi i de andra klasserna.

 

 

 

 

 

 

De försenade

 

De som inte haft omskärning.

 

 

 

Bord och skolbänk är i lokalt trä. Tavlan och krita som luktar som min ungdom. I sista klassen står på tavlan en lång text om paludismen, skrivit med fin och rund handstil. Ute finns några yngre barn. Dem får inte vara i klasserna därför att dem inte har fått omskärning förklarar rektorn. Danielle undrar om vi kan ta bilder med alla barn. Och hopp, alla barn går ut. Teoretiskt finns 180 barn på skolan. Det skall bli svårt att få alla i samma ram.

 

 

 

Hela operationen tog tid då måste vi tänka att sticka. Barnen hälsar med händerna. Sen kommer dem närmare och vill trycka handen.

 

 

 

Vi kör ett par kilometer och stoppar i en annan skola. Där skall vi göra kortare. Danielle möter rektorn. Hon säger sen att det finns 217 elever. Så länge att hon diskuterar räknar vi flip-flop par. Dem ska dela ut själva. Men otur, det är rast på skolan och alla barn kommer omkring oss. Det går fort ändå. Samlingen för bilden görs snabbt och vi kan åka på väg igen.